Home.
Winteractiviteiten.
Molentocht.
Bestellen kaarten
IJssituatie.
Zomeractiviteiten.
Foto's.
Contact
Gastenboek
Giessen-Oudekerk.


Update 11 februari 2012:

Vandaag kon na 3 jaar weer de Molentocht door de Alblasserwaard worden geschaatst. Het was nog dubieus of IJsclub Sint Moritz (Post Giessendam) kon worden opgenomen in de lijst van startplaatsen. Omdat vorige week de sneeuw gevallen was op ijs van 1 nacht, kon dat niet worden verwijderd. Het gevolg was de geringe ijsaangroei. Maar ook had de sneeuw gezorgt voor warmte wat betekende dat heel veel sneeuw smolt en later weer bevroor. Hierdoor was het onmogelijk om al in een vroeg stadium de sneeuw van het ijs te verwijderen. Dit had als resultaat dat er uiteindelijk tussen Giessenburg en Giessendam een heel smal pad kon worden gemaakt. Het bleek uiteindelijk gelukkig voldoende om toch de Molentocht ook gewoon naar post Giessendam bij IJsclub Sint Moritz te laten rijden. De schatting is dat bijna 1500 deelnemers zich inschreven bij Sint Moritz. Post Giessendam is eenvoudig via de A15 en de de trein via Hardinxveld-Giessendam te bereiken. Het bestuur van IJsclub Sint Moritz bedankt alle deelnemers voor de gezellige en gemoedelijke sfeer en voor natuurlijk de zovele inschrijvingen. Omdat de bestuursleden met de vele vrijwilligers zo druk in de weer waren vraagt Sint Moritz  aan de deelnemers of ze de foto's die gemaakt zijn in de omgeving van post Giessendam (IJsclub Sint Moritz) per email op willen sturen naar ijsclub.sintmoritz@telfort.nl Deze zullen dan op de website worden geplaatst. Bij voorbaat de hartelijke dank en we zien u graag weer bij een volgende Molentocht bij stempelpost Giessendam.  

 

Historie "Stichting Schaatsmolentochten" Alblasserwaard".

Vanaf 1917 tot enkele jaren na de Tweede wereldoorlog waren enkele ijsclubs uit de Alblasserwaard aangesloten bij de ijsbond Alblasserwaard. Deze ijsbond organiseerde in die periode rondritten in de Alblasserwaard met een afstand van 55 km. Na de oorlog gaat deze ijsbond echter steeds meer fungeren als district van de KNSB met als gevolg dat er steeds meer inkomsten afgedragen moeten worden.

Dientengevolge kunnen deze inkomsten niet meer geinvesteerd worden in materiaal en ac-comodaties. Hierdoor ontstond een conflict tussen de ijsclubs en de ijsbond Alblasserwaard . Dit leidde in 1954 tot een afscheiding en diverse clubs gingen zelfstandig verder met het organiseren van rondritten. In 1963 zocht ijsclub AYC uit Alblasserdam samenwerking met ijsclubs uit Kinder-dijk, Nieuw-Lekkerland, Streefkerk, Oud-Alblas, Bleskensgraaf en Groot-Ammers met als doel het gezamenlijk organiseren van schaats molentochten.

De aangesloten clubs moesten dan voor start-en controleposten zorgen en ontvingen 10 cent per deelnemer. In december van dat zelfde jaar werd de eerste schaatsmolentocht volgens de nieuwe formule verreden waaraan 3000 schaatsliefhebbers deelnamen.

Op 12 april 1973 werd de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard opgericht met als doel het bevorderen van het schaatstoerisme in de Alblasserwaard zonder winstbejag. Dit doel tracht de Stichting te bereiken door in samenwerking met de aangesloten ijsclubs zo spoedig mogelijk betrouwbare ijswegen uit te zetten en te onderhouden.

Steeds meer ijsclubs sloten zich bij de Stichting aan en de schaatsmolentochten zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een evenement van formaat dat nationaal en internationaal een goede bekendheid geniet. Tien- tot vijftienduizend deelnemers per tocht zijn dan ook geen uitzondering.

De pioniers van de schaatsmolentochten hebben het schaatstoerisme geweldig populair gemaakt en velen mogen daar de vruchten van plukken.

Doelstelling.

De Stichting Schaatsmolen Alblasserwaard heeft als doel het organiseren van schaatstoertochten in de Alblasserwaard over afstanden van 25km, 50 km en 75 km. Dit doel wordt bereikt door de samenwerking met 13 ijsclubs, die aangesloten zijn bij de Stichting Schaasmolentochten Alblasserwaard.

Elke ijsclub heeft over een aangewezen traject zijn ijsverantwoording, zodat betrouwbare route's uitgezet kunnen worden.

De Stichting tracht bij aanhoudende vorst zo snel mogelijk een schaatsmolentocht te organiseren, waarbij veiligheid en verantwoorde ijsdikte een zeer belangrijke rol spelen.

Ter bestrijding van de kosten wordt van iedere deelnemer inschrijfgeld geheven.

Startplaatsen: Alblasserdam, Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Ottoland, Giessen-Oudekerk (Post Giessendam nabij Hardinxveld-Giessendam), Giessenburg, Hoornaar, Noordeloos, Goudriaan, Groot-Ammers, Streefkerk en Kinderdijk.

Kijk voor het actuele nieuws en voor verdere informatie over de Molentocht Alblasserwaard op: